De coach

Mijn naam is Ireen de Graaf

Graag ondersteun ik mensen bij vragen over hun leven en werk. Dit doe ik door te  coachen in de natuur. De combinatie van coaching, buiten zijn, bewegen en oefeningen in de natuur is uniek. Je komt tot rust en voelt weer goed wat je precies wilt en bij je past.

Ik heb in mijn leven veel gedaan en gelezen wat me steeds verder bracht in mijn persoonlijke leven en waar ik me ook in heb geschoold om dit in coaching toe te passen. Ontspannen, toelaten van je gevoelens en loslaten van negatieve gedachten, zijn de sleutels tot verandering. 

Zo beoefen ik al vele jaren yoga, mindfullnes en meditatie. Dit ontspant, geeft ruimte en hiermee kom je los van je gedachten en bij je gevoel.

Wandelen en buiten zijn doe ik ook erg graag.  De natuur heeft veel te bieden, zoals rust, ontspanning, beweging, frisse lucht, creativiteit en troost. De natuur is vaak erg ondersteunend. Daarom heb ik me verder verdiept hoe ik dat binnen de coaching kan inzetten. Sinds enkele jaren werk ik dan ook als wandel- en natuurcoach.

Hiervoor werkte ik bijna 20 jaar als adviseur en onderzoeker in de geestelijke gezondheidszorg. De opgedane kennis over wat wel en niet werkt in deze zorg, neem ik uiteraard mee in mijn wijze van werken. Op dit moment werk ik mee aan een onderzoek wat de werkzame elementen zijn van natuurcoaching, -en therapie die worden ingezet bij mensen met psychische problemen. Ook houd ik me bezig om dit vak verder te professionaliseren. 

Daarnaast  werk ik nog ook als trainer en preventiewerker met kinderen/jongeren en hun ouders met psychische problemen.

En lees ik veel over alles wat met psychologie en natuur (liefst in combinatie) te maken heeft. Dat brengt me veel kennis en inzichten.

Rust en inspiratie vind ik in mijn eigen volkstuin in Utrecht, waar ik me fysiek kan uitleven en verwonderen over de groei en stilstand in de natuur. 

Mijn opleidingen

  • HBO Sociaal Pedagogische hulpverlening (1985- 1989),Hogeschool Eindhoven
  • Sociale wetenschappen/Psychologie (1989-1992), Universiteit Utrecht
  • Mindfullness training (2012)
  • Training Oplossingsgericht werken (2017)
  • Cognitieve gedragstraining (2017)
  • Psych-K (Basis en Advanced) (2016 - 2017). Meer over psych-k
  • Natuur in begeleiding bij Kraaybeekerhof, Driebergen (2018- 2019)


Wil je een volgende stap zetten in je leven of werk en ben je graag in de natuur? Kun je daarbij wel wat ondersteuning gebruiken om goed te voelen wat je echt wilt en waar je voor staat? Dan is wandelcoaching in de natuur iets voor jou.

De hele wereld is jouw projectie
Geniet van de film

Byron Katie